Herontwikkeling Cartesiusdriehoek

NS Stations is op dit moment nog eigenaar van de Cartesiusdriehoek, een bedrijventerrein van circa 13 hectare in Utrecht dat ingeklemd ligt tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam. De Cartesiusdriehoek behoort samen met de 2e Daalsedijk tot het erfgoed van de spoorwegen in Utrecht.

 

Van oudsher werd de Cartesiusdriehoek gebruik als rangeerterrein en werkplaats van de NS. Omdat NS de werkplaatsen niet meer nodig had werden in de loop der jaren verschillende kavels in het gebied in gebruik genomen door andere bedrijven. Voor een deel is deze bedrijvigheid nog steeds gerelateerd aan het spoor zoals de nieuwe verkeersleidingpost Utrecht van ProRail en spoorwegbouwer VolkerRail.

 

De Cartesiusdriehoek is een van de grootste en laatste herontwikkelingslocaties in het centrum van Utrecht. Het is gelegen hemelsbreed op slechts 1 km van de oude binnenstad van Utrecht. Het is een unieke locatie van cultuurhistorische waarde wat zich met name uit in de herontwikkelingsopgave van het gemeentelijk monument CAB-gebouw. De toekomstige gebiedsontwikkeling voorziet in 2.200 tot 2.600 woningen en circa 25.000m2 BVO aan voorzieningen met o.a. school, hotel, horeca en commercieel programma.

 

Naast dit stedelijk programma is er ook veel ruimte voor groen: Het Cartesiuspark. ​ Dit alles met hoge ambities op het gebied van mobiliteit en gezonde verstedelijking: Het gaat de meest OV en fietsvriendelijke wijk van Nederland worden, met een eigen treinstation, Utrecht Zuilen. Deze en andere ambities liggen vast in een door de gemeente gedragen koersdocument. Deze is tot stand gekomen door middel van een zorgvuldig proces, samen met stakeholders van het gebied, waaronder huurders en omwonenden.

 

In 2017 heeft NS Vastgoed een tender uitgeschreven die is gewonnen door MRP Development en Ballast Nedam Development. Begin 2019 is het project definitief gegund, de verkoopprocedure is daarmee nu in gang gezet. ​​

 

 

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Nieuws
Please reload

Cartesiusdriehoek
Please reload